24 mei: Mariposa (Yosemite NP) - Mammoth Lakes (439 mijl - 10u04')


Grotere kaart weergeven

Mijn verslag over deze dag zou hèèl kort kunnen zijn, namelijk: uren in de wagen gezeten en kilometers gevreten.
Het zou een dag moeten worden van 130 mijl in ongeveer 3 uur, maar het weer heeft ons serieus parten gespeeld.

Gisteren hebben we na onze uitstap naar Yosemite ons hotel geboekt in Mammoth Lakes. De Tioga-pas die door Yosemite loopt was open en dus is de uitstap goed te doen. Deze morgen kijk ik nog even op de website en zie dat er onzekerheid is of de pas open is of niet, de regenkans is ongeveer fifty-fifty. Bij ons vertrek, het regent al, is er al een alternatieve route gepland en we zijn nog maar pas vertrokken of langs de weg wordt al aangekondigd dat de Tioga-pas gesloten is. Dat wordt dus een ommetje maken langs de Sonora-pas, duur van de trip: ongeveer 5 uur. Tot zover geen enkel probleem, rond 15u30 aankomen in Mammoth Lakes is best te doen. Maar het noodlot slaat weer toe, als we op amper 20 kilometer van het kruispunt zijn met de Interstate 395 wordt op 200 meter van de doorgang aangekondigd dat ook deze pas dicht is, ondertussen is het nog niet gestopt met regenen. We moeten dus 75 kilometer terug en een volgende alternatieve weg kiezen die ons pas om 21u30 op onze bestemming brengt, we hebben eigenlijk weinig keuze, ons hotel is geboekt. Vol goede moed rijden we verder om de Sierra Nevada te overbruggen via een andere pas die wel open is. Na een drietal uur rijden komen we aan bij de aanvangsroute van de pas, het regent nog steeds. De pas is inderdaad open, maar ook nu blijft de pech ons achtervolgen, zonder sneeuwkettingen mogen we niet verder. Het volgende alternatief is opnieuw een ommetje van ongeveer 45 minuten.
Onderweg worden we nog meermaals geconfronteerd met regen die overgaat in sneeuwval en komen we regelmatig in gebieden waar permanent sneeuw ligt, gelukkig blijven de wegen er vrij goed bijliggen. Het vervelende is dat het ondertussen donker geworden is en dat rijdt toch minder vlot.
Maar liefst 8 uur later komen we aan op het kruispunt waar we eerder op de dag zo dicht tegen waren.

Uiteindelijk komen we om 22u15' aan op onze bestemming, we hebben zomaar eventjes 13u30' gereden en ongeveer 800 km afgelegd.
We gaan nog gauw een "snackske" eten (alle restaurants zijn weeral dicht) en keren vlug terug naar onze kamers om te genieten van een welverdiende nachtrust.

Dirk, Anne en Alain.